Se întâmplă după ce procurorul Adriana Beţişor a fost surprinsă, vineri, ieşind din biroul judecătorului Ghenadie Pavliuc, în timp ce acesta, potrivit grefierei, se afla în deliberări. Potrivit Codului de Procedură Penală, în timpul deliberărilor, nimeni nu are dreptul să fie prezent în biroul magistratului.

Beţişor şi Pavliuc au declarat însă că ar fi fost vorba despre autorizarea unor măsuri speciale. Chiar şi în acest caz însă ar fi fost încălcate prevederile legii.

Experţii în drept susţin că autorizarea măsurilor speciale se face în şedinţă de judecată, iar potrivit Codului de Procedură Penală, toate şedinţele trebuie să aibă loc în prezenţa grefierului, care ar fi urmat să întocmească un proces-verbal.

Pe de altă parte, procurorul general, Corneliu Gurin, îi ia apărarea Adrianei Beţişor. Mai mult, Gurin sugerează că Beţişor ar fi devenit ţinta unui atac mediatic orchestrat de persoane vizate în dosarele pe care le instrumentează.

La rândul său, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru, susţine că aşteaptă o decizie a Inspecţiei Judiciare pentru a decide dacă este cazul să intervină şi el.

De menţionat că după ce procurorul Adriana Beţişor a ieşit din biroul judecătorului Ghenadie Pavliuc, acesta a revăzut decizia magistraţilor din România, care îl condamnaseră pe fostul deputat PD Valeriu Guma la patru ani de închisoare cu executare.

Precizăm că Pavliuc este şi judecătorul care a acceptat solicitarea procurorilor de a prelungi mandatul de arestare pe numele fostului premier Vlad Filat. Tot Pavliuc a dispus eliberarea şi cercetarea în arest la domiciliului a controversatului om de afaceri Ilan Shor.

El a făcut parte şi din completul care l-a condamnat pe fostul vicepreşedinte al companiei „Ascom Group” Andrei Baştovoi la nouă ani de închisoare, dosar calificat de către numeroşi comentatori drept unul la comandă.

Magistratul Ghenadie Pavliuc este rudă prin afinitate cu preşedintele PD, Marian Lupu.