„Insulele noastre ar putea deveni nelocuibile în deceniile viitoare”, a declarat pentru CNBC fostul preşedinte al Republicii Kiribati, Anote Tong, avertizând că o posibilă relocare în viitor a populaţiei trebuie luată în considerare.

Republica Kiribati este cel mai mare stat din Oceania, din punct de vedere al întinderii. Ocupă o suprafaţă de 5 milioane de kilometri pătraţi acoperită de Oceanul Pacific. Însă aria uscatului reprezintă numai un mic fragment, fiind alcătuită dintr-o salbă de 33 de atoli de corali. Pe aceste fărâme insulare trăiesc circa 100.000 de oameni, adauga Digi 24.

„Ca să putem locui în continuare pe aceste insule, va trebui să ridicăm nivelul uscatului”, a subliniat fostul şef de stat.

Anote Tong, nominalizat în 2015 la Premiul Nobel pentru Pace, a fost preşedinte al Republicii Kiribati din 2003 şi până în 2016.

Pe durata mandatelor sale, Tong a determinat guvernanţii să cumpere câteva mii de hectare în Republica Insulelor Fiji, în cazul în care vor fi nevoiţi să se confrunte cu relocarea populaţiei.