Savanţii au putut explica pentru prima dată mecanismul care permite colesterolului gras să ducă la creşterea semnificativă a cancerului de colon, deschizând drumul spre dezvoltarea de noi tratamente, scrie The Independent.

„Am fost uimiţi să vedem cum colesterolul influenţează creşterea de celule stem în intestine, care la rândul său accelerează rata formării tumorilor de 100 de ori”, a precizat Peter Tontonoz de la Universitatea din California, Los Angeles.

„Deşi legătura dintre colesterolul din alimentaţie şi cancerul la colon este bine stabilită, nimeni nu a putut explica mecanismul din spatele acesteia”.

Studiul, publicat în revista Cell, a analizat două grupuri de şoareci; primii au primit diete cu colesterol ridicat  şi cei din al doilea grup au fost modificaţi genetic pentru a produce mai mult colesterol.

În ambele cazuri, colesterolul a fost un declanşator puternic pentru înmulţirea celulelor stem intestinale, care sunt responsabile pentru creşterea intestinelor. Această creştere a determinat şi apariţia tumorilor.

Savanţii încă dezbat dacă medicamentele care reduc nivelul de colesterol care sunt prescrise oamenilor cu probleme cardiace pot ajuta şi la reducerea riscului de apariţie al cancerului.