De mai multe zeci de ani au existat speculaţii conform cărora cele două porţiuni de uscat care astăzi sunt foarte îndepărtate formau o singură porţiune, scrie Science Alert.

Rocile au fost găsite în Georgetown, un mic oraş în nord-estul Australiei şi nu seamănă cu nimic din acea regiune. Au similarităţi în schimb cu anumite roci găsite în crusta expusă a Scutului Canadian.

Descoperirea neaşteptată realizată de cercetătorii de la Curtin University, Monash University şi Geological Survey of Queensland din Australia scoate la iveală detalii cu privire la supercontinentul Nuna.

„Studiul nostru arată că acum 1,7 miliarde de ani, rocile din Georgetown erau depozitate într-o mare puţin adâncă, atunci când regiunea făcea parte din America de Nord. Apoi, după 100 de milioane de ani, Georgetown s-a desprins şi a intrat în coliziune cu regiunea Mount Isa din nordul Australiei”, a precizat Adam Nordsvan, cercetătorul principal al studiului.

Noua descoperire contrazice teoria actuală conform căreia regiunea Georgetown făcea parte acum 1,7 miliarde de ani din continentul ce avea să devină Australia. De asemenea, „noua descoperire este un pas esenţial în înţelegerea modului în care primul supercontinent al Terrei, Nuna, s-a format, un subiect care este încă dezbătut de echipa noastră multidisciplinară”, a precizat Zheng-Xiang Li, co-autorul studiului.