O sondă lansată de NASA, catapultată spre un asteroid cu ajutorul gravitaţiei terestre

O sondă lansată de NASA, catapultată spre un asteroid cu ajutorul gravitaţiei terestre
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap 23.09.2017 18:04
O sondă lansată de NASA a revenit spre Pământ, vineri, pentru a se folosi de gravitaţia terestră ca de un efect de catapultare, ce îi va permite să ajungă mai uşor în apropiere de asteroidul Bennu, aflat pe o orbită apropiată de Soare, a anunţat agenţia spaţială americană, citată de AFP.

 Această "asistenţă gravitaţională" s-a produs la jumătatea parcursului pe care îl are de străbătut sonda OSIRIS-REx, al cărei obiectiv constă în a colecta în 2018 un eşantion de pe asteroidul menţionat şi de a aduce pe Terra în 2023 acea mostră pentru a fi analizată.Oamenii de ştiinţă sunt de părere că asteroidul Bennu a suferit foarte puţine modificări după formarea sa, iar acest corp cosmic, bogat în carbon, ar putea dezvălui informaţii preţioase despre starea în care se aflau Sistemul Solar şi Terra în urmă cu câteva miliarde de ani.

Elanul imprimat sondei americane vineri reprezintă "o manieră inteligentă pentru a face să avanseze vehiculul spaţial spre orbita lui Bennu utilizând gravitaţia terestră, în loc să se utilizeze carburant", a comentat Dante Lauretta, profesor la Universitatea Arizona din Tucson, membru al echipei care coordonează misiunea OSIRIS-REx. Această parte a misiunii s-a desfăşurat la o altitudine de 17.000 de kilometri deasupra Oceanului Antarctic.

NASA a anunţat că a luat "măsuri de precauţie pentru a asigura securitatea vehiculului spaţial în timpul zborului" său într-o regiune a spaţiului în care sunt prezenţi numeroşi sateliţi.Sonda OSIRIS-REx a întrerupt orice comunicare cu Terra timp de aproape o oră în timpul acestei etape periculoase din cadrul misiunii sale.           

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI