"Unul dintre lucrurile care mi-a lipsit cel mai mult a fost bucătăria portugheză", a declarat Brian Ramos, unul dintre membrii echipajului, într-o înregistrare video difuzată de CBS News.

Kim Binsted, care conduce acest studiu în cadrul programului NASA la Universitatea din Hawaii (HI-SEAS), a explicat importanţa unei anumite varietăţi în acest grup.

"Este ca şi cum am încerca să adunăm o cutie cu unelte pentru a merge pe Marte, nu o umplem numai cu ciocane, chiar dacă sunt cele mai bune din sistemul solar", a explicat ea pe CBS News.

Deşi tensiunile între persoane sunt inevitabile, totul s-a derulat bine în cazul acestui ultim echipaj, care şi-a îndeplinit corespunzător sarcinile cheie, a mai spus Kim Binsted, profesoară de ştiinţă informatică.

În timpul acestui experiment care a început la 19 ianuarie, grupul a trăit izolat de restul planetei într-un spaţiu cu diametrul de 11 metri şi de şase metri înălţime, neconsumând decât alimente uscate sau conservate, cărora li s-au adăugat din când în când legume cultivate în laboratorul domului.

Bărbaţii şi femeile au avut fiecare câte o cămăruţă, cu un spaţiu pentru un pat de campanie şi un birou. Domul, alimentat cu energie solară, era dotat cu duşuri şi toalete "uscate" cu compost.

Voluntarii au putut comunica pe internet cu prietenii şi familia, dar cu o întârziere de 20 de minute în transmisii, care corespunde timpului necesar undelor radio pentru a parcurge distanţa dintre Marte şi Terra.

Când mergeau în exterior pentru lucrări geologice, voluntarii foloseau costume spaţiale.

În timpul celor opt luni petrecute pe versantul nordic şi arid al vulcanului Mauna Loa, care aminteşte de peisajele marţiene, grupul a efectuat experienţe ştiinţifice, a făcut mişcare zilnic şi a întreţinut echipamentele domului.

Proiectul, numit "HI-SEAS", va ajuta NASA să selecţioneze viitoarele echipaje pentru misiuni spaţiale de lungă durată către planete precum Marte în orizontul anilor 2030.

NASA încearcă să înveţe maximum de lucruri despre coeziunea şi psihologia membrilor unor astfel de misiuni. Acest ultim experiment în cadrul programului HI-SEAS a fost precedat de altele patru, printre care şi unul de 12 luni. O altă misiune de opt luni urmează să înceapă în ianuarie 2018.