Valurile de caniculă, inundaţiile şi alte dezastre care au legătură cu natura vor fi predominante în 2100, din cauza încălzirii globale şi a schimbărilor climatice, se arată într-un studiu publicat vineri în Lancet Planetary Health. Asta înseamnă că aproximativ 350 de milioane de oameni vor fi în riscul să-şi piardă vieţile sau să aibă de suferit de pe urma acestora.

Potrivit studiului, dezastrele naturale ar putea ucide circa 150.000 de oameni anual, între 2071 şi 2100. Pentru comparaţie, 3000 de oameni mureau din aceleaşi motive între 1981 şi 2010.

Cercetătorii mai spun că 99% din decesele cauze de vreme vor fi cauzate de valurile de caniculă. Ceea ce înseamnă că oamenii vor fi mai predispuşi la boli cardio-vasculare, la accidente vasculare cerebrale şi la boli respiratorii.

„Gândul că asemenea evenimente au loc tot mai des este înfricoşător”, a spus Andrew Grundstein, profesor de geografie la Universitatea din Georgia, Statele Unite.

Potrivit studiului, ţările din sudul Europei vor fi cele mai afectate. Astfel, aproape toată populaţia din Italia, Grecia, Spania, Croaţia, Cipru, Malta, Portugalia şi Slovenia va fi afectată de dezastre naturale. Rata deceselor ar urca până la 700 la un milion de locuitori anual.

În comparaţie, unul din trei locuitori din Danemarca, Islanda, Finlanda, Norvegia şi Suedia va fi afectat.

În ceea ce priveşte inundaţiile, numărul deceselor va creşte de la 6 la 233 până la finalul secolului. Pe de altă parte, seceta va afecta producţia de alimente necesare pentru 138 de milioane de oameni.

Studiul a fost finanţat de Comisia Europeană şi a fost realizat de cercetători specializaţi în schimbări climatice şi geografia populaţiei de la Joint Research Centre.