Săptămâna aceasta, la Las Vegas s-a desfăşurat cea mai importantă conferinţă anuală pe probleme de securitate. Pe lângă hackeri şi experţi în domeniul cibernetic, se pare că oficialii FBI şi-au făcut, de asemenea, simţită prezenţa la DefCon. Autorităţile americane l-au arestat pe Marcus Hutchins, un hacker în vârstă de doar 23 de ani.

Numele lui Marcus Hutchins a fost foarte mediatizat la mijlocul lunii mai după ce a reuşit de unul singur să oprească extinderea infecţiilor cu ransomware-ul WannaCry pe întregul mapamond. Respectivul virus a fost clasificat ca fiind foarte periculos după ce a afectat funcţionarea mai multor fabrici şi spitale din foarte multe teritorii. Pentru a-şi atinge scopul, Hutchins a înregistrat un domeniu web ce a fost găsit ca referinţă în codul virusului WannaCry.

Conform celor de la The Telegraph, la această oră nu se cunosc foarte multe detalii despre arestarea lui Marcus Hutchins, dar se ştie că agenţii FBI s-au aflat în spatele acţiunii. Expertul în securitate este la această oră un angajat al Kryptos Logic.

Având în vedere nivelul de secretomanie al autorităţilor americane, nu este foarte clar unde a ajuns Hutchins după ce a intrat pe mâna FBI. Pentru o scurtă perioadă, a fost „cazat” la Henderson Detention Center din Nevada, dar a fost ulterior mutat într-o locaţie necunoscută. Conform celor de la Motherboard care au încercat să investigheze cazul, hackerul nu figurează ca fiind înregistrat în sistemul penitenciarelor din SUA.

După lupte seculare, s-a ajuns la concluzia că Marcus Hutchins este reţinut pe termen nedeterminat la sediul FBI din Las Vegas. Motivul arestării este legat de troianul Kronos care a afectat mai multe bănci între iulie 2014 şi iulie 2015. Aparent, expertul în securitate a creat malware-ul şi l-a partajat online.