„Deoarece analizele de rutină nu sunt recomandate adulţilor sub 50 de ani, cancerele găsite în adulţii mai tineri sunt de obicei în stare avansată, deci mai mortale”, precizează Dr. James Church, chirurg la Clinica Cleveland din Ohio.

Church, care nu a fost implicat în acest studiu, precizează că a văzut această creştere la pacienţii săi.

Noul studiu, publicat recent în jurnalul medical JAMA, vine ca urmare al altuia care analiza incidenţa cancerului de colon la adulţii americani care au sub 50 de ani, susţinând că vârsta recomandată de începere a analizelor trebuie să fie mai mică, scrie CNN.

Totuşi, motivul care a dus atât la creşterea incidenţei cât şi la creşterea numărului de decese rămâne neclar.

Astfel, experţii au descoperit că deşi rata de mortalitate cauzată de cancerul colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 54 de ani a scăzut din 1970 până în 2004, nivelul a început să crească cu anual cu 1% din 2004 până în 2014.

De asemenea, Rebecca Siegel, autoarea principală a acestui studiu, susţine că incidenţa crescută nu are de-a face cu tehnicile mai bune de depistare a bolii, pentru că acest lucru ar fi însemnat cel puţin o stagnare a numărului de decese, sau chiar o reducere.

Acest rezultat este îngrijorător, întrucât cancerul colorectal este a treia cauză de deces asociată cancerului la femei şi a doua la bărbaţi, în Statele Unite. La nivel global, cancerul colorectal este al treilea cel mai răspândit tip de cancer.

Aşadar, mizele principale sunt găsirea unei metode care să depisteze cancerul la timp şi aflarea motivului care a dus la această creştere în ocurenţă şi în deces. Un motiv suspectat de experţi este alimentaţia nesănătoasă, dar este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili dacă acesta este vinovatul sau cel puţin principalul vinovat.