"Pe 10 iulie, sonda Juno administrată de NASA va zbura direct deasupra Marii Pete Roşii de pe Jupiter, oferind omenirii primele imagini realizate de la mică distanţă", au anunţat prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, în această săptămână, cercetătorii din echipa care monitorizează evoluţia sondei americane.

La doar câteva zile după prima aniversare a plasării sondei Juno pe orbita planetei gazoase, celebrată pe 4 iulie, sonda americană va survola celebra furtună de pe Jupiter ce are un diametru de 16.000 de kilometri.

Pe 4 iulie, Juno a sărbătorit împlinirea unui an de la plasarea pe orbita lui Jupiter. La acea dată, sonda americană parcursese deja 114,5 milioane de kilometri pe orbita acestei planete, a anunţat NASA.

Potrivit NASA, colectarea datelor ştiinţifice de deasupra Marii Pete Roşii va fi realizată pe parcursul celei de-a şasea survolări ce va fi realizată de sonda Juno deasupra misterioasei formaţiuni gazoase de pe această planetă. Juno va ajunge în punctul de apropiere maximă a orbitei sale faţă de Jupiter (denumit periapsidă sau perijov) luni, 10 iulie, la ora 16:55 PDT (11 iulie, 01:55 GMT). În acel moment Juno se va afla la o distanţă de 3.500 de kilometri deasupra atmosferei superioare a planetei Jupiter.

După 11 minute şi 33 de secunde, sonda spaţială va fi parcurs încă 39.771 de kilometri şi se va afla direct deasupra norilor circulari ce compun Marea Pată Roşie de pe Jupiter. Juno va zbura la aproximativ 9.000 de kilometri deasupra norilor din Marea Pată Roşie. Toate cele opt instrumente ştiinţifice aflate la bordul sondei americane, inclusiv camera sa foto de înaltă rezoluţie, JunoCam, vor fi pornite în timpul acestei survolări.

"Marea Pată Roşie este probabil cel mai cunoscut fenomen astronomic de pe Jupiter", a spus Scott Bolton, coordonatorul misiunii Juno şi cercetător la Southwest Research Institute din San Antonio. "Această furtună monumentală se desfăşoară pe cea mai mare planetă din Sistemul Solar de câteva secole. Acum, Juno şi instrumentele sale capabile să străpungă norii vor efectua un 'plonjon' pentru a vedea cât de adânci sunt rădăcinile acestei furtuni şi pentru a ne ajuta să înţelegem modul în care funcţionează această furtună gigantică şi elementele care o fac să fie atât de specială", a adăugat acelaşi cercetător.

Numele sondei americane provine din mitologia romană. Legendarul zeu Jupiter a aruncat un voal de nori în jurul lui pentru a-şi ascunde zburdălnicia, însă soţia lui, zeiţa Juno, era capabilă să vadă prin acei nori şi să discearnă adevărata natură a soţului ei.

Sonda Juno a fost lansată pe 5 august 2011 de la baza Cape Canaveral din Florida. Misiunea, ce a beneficiat de un buget de 1,1 miliarde de dolari, are obiectivul de a furniza oamenilor de ştiinţă o serie de informaţii preţioase despre Jupiter, ce ar putea să dezvăluie secretele formării altor planete din Sistemul Solar, inclusiv Terra.

Datele preliminare transmise de sonda Juno i-au făcut pe savanţii de la NASA să afirme că Jupiter este o planetă turbulentă, cu o structură interioară complexă, aurore polare încărcate energetic şi cicloane polare uriaşe.