Militantul ecologist Kevin Iro, primul care a propus înfiinţarea zonei în urmă cu peste cinci ani, a vorbit despre o zi istorică care va contribui la conservarea oceanului pentru generaţiile viitoare.

"Este un moment istoric, în special pentru că toată lumea a susţinut propunerea, inclusiv liderii tradiţionali care au fost în prima linie a acestei iniţiative", a declarat el.

Insulele Cook au peste 10.000 de locuitori şi cele 15 insule ale sale acoperă o suprafaţă totală cumulată de 236 kmp.

Însă poziţia lor izolată în Pacific, aproape la jumătatea drumul între Noua Zeelandă şi Hawaii, înseamnă că zona lor maritimă exclusivă este imensă.

Ideea nu este de a interzice strict orice activitate de pescuit sau minieră în acest sanctuar marin, numit Marae Moana, ci de a face în aşa fel încât acestea să se realizeze de manieră durabilă.

Totuşi, sanctuarul va include o zonă de 320.000 kmp unde pescuitul va fi interzis cu rigurozitate.

Prim-ministrul insulelor Cook, Henry Puna, a declarat că acest sanctuar ar urma să arate întregii lumi calea pentru ceea ce ar trebui să fie gestiunea oceanelor.

"Am avut împreună o viziune constând în a face din mica noastră ţară destinaţia turistică cea mai verde din lume", a declarat el în parlament, potrivit Cook Islands News.

"Noi recunoaştem că obţinem ceva de pe urma oceanului, în termeni de pescuit, turism şi bogăţie a fondului marin, dar el ne asigură şi un aer pur, apă curată şi hrană", a adăugat el.