"Trebuie să renunţăm la această misiune precisă pentru că ne lipseşte timpul", a declarat pentru AFP Jan Woerner, director general al ESA. "Dar le vom face o nouă propunere statelor membre ESA cu prilejul viitoarei conferinţe ministeriale din 2019", a spus el.

Această sondă AIM făcea parte dintr-o misiune comună a NASA şi ESA, numită AIDA, menită să verifice dacă este posibil să se modifice cursul unui asteroid.

Agenţia spaţială americană intenţionează să organizeze o coliziune între un proiectil lansat de pe Terra şi mica lună a asteroidului Didymos, care se va afla la "numai" 13 milioane de kilometri de Terra în 2022.

În prezent, partea americană a planului îşi urmează cursul. Americanii urmează să trimită în spaţiu în 2020 un dispozitiv autoghidat numit DART ((Double Asteroid Redirection Test). Aceasta ar urma să intre în coliziune după doi ani ani cu satelitul natural al lui Didymos, supranumit "Didymoon", care măsoară 160 de metri în diametru.

Europenii, la rândul lor, ar fi trebuit să trimită la finalul lui 2020 sonda AIM în întâmpinarea asteroidului Didymos şi a "Didymoon", pentru a le studia în 2022 caracteristicile înainte de impact. Camera AIM ar fi filmat apoi impactul.

Misiunea AIM nu a reuşit însă să adune o finanţare suficientă din partea statelor membre cu prilejul Consiliului ministerial al ESA de la Lucerna (Elveţia), în decembrie.

Exprimându-şi părerea de rău, directorul general al ESA Jan Woerner a subliniat atunci că misiunea "nu a fost anulată" şi că agenţia lucrează la o versiune "mai uşoară" a AIM. Situaţia s-a schimbat însă după şase luni.

"Vom continua să colaborăm cu americanii pentru a-i ajuta în misiunea lor DART. Vom încerca să participăm cu tehnologie", a spus marţi Woerner.