"Vărul" delfinului Baiji, marsuinul fără înotătoare dorsală de Yangtze (Neophocaena asiaeorientalis ssp. asiaeorientalis), mamifer acvatic celebru pentru "zâmbetul" său maliţios, are un nivel al inteligenţei comparabil cu cel al maimuţelor antropoide. Acest mamifer acvatic mare, ce poate ajunge la 1,90 metri lungime, este în pericol critic de dispariţie, populaţia de marsuini de Yangtze numărând, conform estimărilor, între 1000 şi 1800 de indivizi.

Habitatul marsuinului fără înotătoare dorsală este reprezentat de bazinul fluviului Yangtze şi de două mari lacuri cu apă dulce care sunt conectate cu fluviul, Dongting şi Poyang. În prezent, conform estimărilor, populaţia de marsuini scade cu 6,4% pe an, existând pericolul ca în următorii 10 — 15 ani specia să fie declarată drept dispărută.

Pentru a supravieţui, marsuinii de Yangtze au nevoie de surse abundente şi constante de hrană. Pescuitul nesustenabil desfăşurat în bazinul fluviului Yangtze reprezintă principala ameninţare la adresa acestei specii de mamifere acvatice şi este şi cauza dispariţiei delfinului Baiji din acelaşi habitat. Alte ameninţări sunt reprezentate de poluare şi de traficul fluvial intens. Lacul Dongting, cu o suprafaţă de 2.280 de kilometri pătraţi, este sugrumat de numărul mare de vase de transport, drage de nisip şi bărci de pescuit sau de agrement cu motor. Pentru marsuini elicele motoarelor reprezintă un pericol mortal. Aceste animale îşi folosesc sonarul natural pentru a naviga în apele tulburi ale bazinului Yangtze iar, de multe ori, această metodă de ecolocaţie nu poate detecta elicele motoarelor.