Previziunile NOAA arată că albirea coralilor nu se mai produce în trei dintre bazinele oceanice majore, Atlantic, Pacific şi Indian, fapt care sugerează probabil sfârşitul acestui fenomen distrugător pentru ecosistemul marin mondial, fragil şi vital pentru viaţa de pe Terra.

Oamenii de ştiinţă vor monitoriza cu mare atenţie temperaturile de la suprafaţa oceanelor şi albirea coralilor pe durata următoarelor şase luni, pentru a confirma sfârşitul acestui ciclu, despre care NOAA a anunţat că a început în 2015.

Previziunile referitoare la albirea coralilor stabilite de agenţia americană pentru următoarele patru luni evidenţiază anumite riscuri pentru recifele din Florida şi din Marea Caraibilor până la sfârşitul verii 2017.

Din 2015, toate recifele coraliene tropicale de pe Terra au trăit în ape ce aveau o temperatură peste media normală şi peste 70% dintre ele au suferit din cauza acestei încălziri suficient de mult timp pentru a fi afectate de fenomenul de albire.

"Această încălzire la nivel planetar a fost mai severă, mai lungă şi mai extinsă şi, poate, cea mai devastatoare observată vreodată", a spus Mark Eakin, coordonatorul programului de la NASA însărcinat cu monitorizarea acestor ecosisteme.

Fenomenul de albire se produce atunci când coralii, deranjaţi de creşterea temperaturii, expulzează algele microscopice cu care trăiesc în simbioză, denumite zooxantele.

Ele furnizează coralilor hrana de care aceştia au nevoie, dar şi culoarea scheletului din calcar al acestora.

Dacă zooxantelele nu revin în ţesutul coralian, coralul moare.

Recifele coraliene americane au fost deosebit de afectate în ultimii doi ani de albire severă, în Florida şi Hawad. Fenomenul s-a manifestat în ultimii trei ani în insulele Marianelor şi în ultimii patru ani în Guam.

La începutul anului 2017, creşterea temperaturii apei a provocat o albire importantă în Marea Barieră din Australia, pentru al doilea an consecutiv, şi în insulele Samoa americane, profund afectate la începutul anului 2015.

NOAA a dezvăluit, de asemenea, că în anumite regiuni, recifele coraliene nu au suferit de albire, în pofida încălzirii apei.

Oamenii de ştiinţă examinează acele zone pentru a afla dacă rezistenţa în faţa fenomenului de albire se datorează unor trăsături specifice ale acelor corali sau mediului în care ei trăiesc.

Prima albire la scală planetară s-a produs în 1998 în momentul în care curentul ecuatorial cald din Pacific, El Nino, a fost deosebit de intens. Un al doilea episod a fost observat în 2010.

Deşi coralii pot să supravieţuiască şi să se regenereze după o albire moderată, fenomenul, după un episod sever şi prelungit, devine fatal pentru aceste organisme marine.