Lansatorul european a decolat joi seara de la Centrul spaţial din Kourou (Guyana Franceză) la 23:45 GMT (20:45 ora locală) cu cei doi sateliţi de telecomunicaţii ViaSat-2 al companiei ViaSat Inc. şi Eutelsat 172B al operatorului Eutelsat.

La aproape 29 de minute după decolare, Ariane s-a separat de satelitul ViaSat-2 cu o masă de 6.418 kg.

Cu o durată de viaţă estimată la 14 ani, satelitul ar trebui să permită dublarea capacităţilor de servicii ale operatorului american. Acoperirea sa va viza America de Nord, Mexicul şi America Centrală, din Alaska până la sud de Panama şi din insulele Hawaii până în Caraibe precum şi rutele aeronautice şi maritime din Oceanul Atlantic între America de Nord şi Europa. După mai mult de 41 de minute de la decolare, lansatorul s-a separat de Eutelsat 172B, cu o masă de 3.551 kg, construit de Airbus Defence. Eutelsat 172B este primul satelit de telecomunicaţii în întregime electric şi fabricat în Europa.

Satelitul va acoperi zona Asia-Pacific atât pe uscat cât şi pe mare, din Alaska până în Australia. Durata sa de viaţă este estimată la peste 15 ani.

Programată iniţial pentru 25 aprilie, lansarea a fost amânată mai mult de o lună din cauza unor mişcări sociale care au paralizat Guyana Franceză.