Gorilele de câmpie de vest sunt puţin mai mici decât celelalte gorile, ajungând până la 1,5 metri în poziţie bipedă şi pot cântări până la 200 de kilograme. Aceste animale sunt acoperite cu blană gri-maronie care pe piept capătă nuanţe castanii. Ca semne distinctive, aceste animale au craniile mai late, arcadele mai pronunţate şi urechile mai mici.

Chiar dacă populaţia de gorile de câmpie de vest este încă relativ numeroasă, cel puţin în comparaţie cu celelalte subspecii de gorile, organizaţiile pentru protecţia animalelor şi a mediului trag un semnal de alarmă cu privire la declinul său pronunţat. Din cauza braconajului şi a bolilor, numărul de gorile de câmpie de vest a scăzut cu peste 60% în ultimii 20 până la 25 de ani. Chiar dacă toate ameninţările care vizează această subspecie de gorile ar fi îndepărtate, oamenii de ştiinţă au calculat că ar fi nevoie de aproximativ 75 de ani pentru refacerea populaţiei.

Bolile reprezintă principala ameninţare la adresa acestor animale, chiar înaintea braconajului şi a pierderilor de habitat. Zona Africii centrale nu este doar patria gorilelor ci şi a unor virusuri mortale, printre care şi cel care provoacă Ebola. Această boală a decimat populaţiile de primate (gorile si cimpanzei) din Africa centrală. Unii oameni de ştiinţă estimează că Ebola a ucis aproximativ o treime din populaţia de gorile din Africa centrală. În unele regiuni impactul bolii a fost şi mai devastator. În Parcul Naţional Minkébé din Gabon, care adăpostea la un moment dat una dintre cele mai numeroase populaţii de gorile de câmpie de vest, virsul Ebola a ucis aproximativ 90% din populaţia de primate.

Braconajul şi traficul de animale reprezintă o ameninţare şi pentru această specie de primate dar şi pentru oamenii care intră în contact cu animalele infectate cu Ebola. Conform estimărilor, aproximativ 5% din populaţia totală de gorile de câmpie de vest din nord-estul Bazinului Congo cad pradă braconierilor.

De asemenea, defrişările nesustenabile, intruziunile antropice în habitatul gorilelor, eliberarea de permise de vânătoare şi deschiderea de noi exploatări de hidrocarburi reprezintă tot atâtea ameninţări pentru aceste primate.

Unul dintre puţinele locuri în care oamenii pot admira gorilele de câmpie de vest în mediul lor natural este Zona Protejată Dzanga-Sangha din Republica Centrafricană. Oportunităţile de a observa aceste animale în sălbăticie sunt însă foarte rare, fiind nevoie de trei până la patru ani de urmărire a grupurilor de gorile pentru a afla teritoriul în care trăiesc şi pentru a le obişnui cu apropierea oamenilor.