Peggy Whitson, 57 de ani, comandant al echipajului Staţiei Spaţiale, a înlocuit una dintre cele două cutii-relee de date informatice care au încetat să funcţioneze sâmbătă. Această piesă cheie fusese instalată în luna martie.

Este una dintre cele două unităţi informatice din exteriorul ISS care permite controlul în special al funcţionării radiatoarelor şi circuitelor de răcire ale Staţiei Spaţiale Internaţionale, precum şi al antenelor solare şi al altor sisteme vitale pentru funcţionarea staţiei.

În timp ce Peggy Whitson a înlocuit acest echipament informatic, Jack Fisher — inginer de zbor în vârstă de 43 de ani — a instalat antene pe modulul american Destiny pentru a ameliora capacităţile de comunicare fără fir pentru viitoarele ieşiri în spaţiu.

Această ultimă ieşire orbitală a fost cea de a 201-a efectuată pentru asamblarea şi întreţinerea ISS, al cărei prim modul a fost plasat pe orbită în 1998. A fost cea de a zecea ieşire în spaţiu pentru Peggy Whitson şi a doua pentru Jack Fischer.

Peggy Whitson a depăşit, cu prilejul precedentei misiuni în exteriorul ISS de la 24 aprilie, recordul de timp total petrecut în spaţiu de un astronaut american şi a cumulat între timp 60 de ore şi 21 de minute. Ea deţine şi recordul feminin pentru numărul de ieşiri în spaţiu.

Staţia Spaţială Internaţională, o investiţie de 100 de miliarde de dolari, se află pe orbită la o altitudine de 400 de kilometri şi face turul pământului la fiecare 90 de minute, la o viteză de 28.000 de kilometri.