Nu este vorba de ceva de ultimă generaţie, ba dimpotrivă, mai tradiţional de atât nici că se putea. Răspunsul constă în exerciţiile fizice intense, potrivit IFL Science.

Cercetătorii au dezvăluit că mişcarea (precum 30-40 de minute de alergare de cinci ori pe săptămână) menţine celulele mai tinere chiar şi cu nouă ani decât ar sugera data de naştere din buletin.

Această menţinere a tinereţii este asociată cu telomerii, regiunea din ADN care se găseşte la fiecare capăt al cromozomilor. De fiecare dată când o celulă se multiplică, telomerii devin mai scurţi. Cu cât devin mai scurţi, cu atât îmbătrânim mai mult.

Studiul a analizat datele a 5.823 de adulţi, printre care şi lungimea acestor telomeri.

Echipa a găsit că cei cu telomerii mai scurţi, deci cei cu indicii mai semnificative ale îmbătrânirii, erau persoanele sedentare. Cei care efectuau activităţi fizice intense aveau cei mai lungi telomeri.

De asemenea, doar cei cu niveluri ridicate de activitate fizică par să se fi diferenţiat din acest punct de vedere. Astfel, o simplă plimbare în parc nu te va întineri. Echipa nu a observat diferenţe semnificative în lungimile telomerilor dintre cei sedentari şi cei care efectuau exerciţii fizice de intensitate scăzută sau moderată.

Deşi mecanismul prin care telomerii se păstrează nu este complet cunoscut, dar este posibil ca exerciţiile fizice să inhibe dezechilibrele chimice care pot afecta aceste secţiuni ale ADN-ului.