Cercetătorii de la Universtiatea Exeter au descoperit că scăderea în oxigen duce la o cantitate mai mare de carbon organic care va fi îngropată în sedimentul fundului oceanic, ducând eventual la creşterea nivelului de oxigen din atmosferă care apoi reoxigenează oceanul, scrie Science Daily.

Conducătorul acestui studiu, Sarah Baker, precizează că „odată ce ai intrat într-un eveniment major precum anoxia, sistemului Pământului îi ia mult timp să se reechilibreze”.

Evenimentul de acum 183 de milioane de ani este caracterizat printr-o tulburare majoră a ciclului de carbon la nivel global.

Modele au prezis că o creştere în carbon organic îngropat ar trebui să ducă la o creştere în oxigenul atmosferic şi la terminarea evenimentului anoxic după un milion de ani. Pentru a testa această ipoteză, savanţii au examinat mostre de cărbune fosil pentru a căuta dovezi ale incendiilor, - evenimente mai des întâlnite în perioade cu oxigen abundent.

Au găsit astfel de dovezi după un milion de ani de la evenimentul anoxic. Baker precizează că „susţinem că o creştere semnificativă în apariţia incendiilor a fost declanşată în principal de o creştere în oxigenul atmosferic”. De asemenea, cercetătoarea a precizat că „studiul nostru furnizează primele dovezi bazate pe fosile că o asemenea schimbare în nivelurile de oxigen atmosferic se pot petrece pe parcursul a unui milion de ani”.