Un purtător de cuvânt al Agenţiei spaţiale americane (NASA) a explicat într-un email pentru AFP că ieşirea în spaţiu a fost amânată şi urmează să aibă loc după viitoarea misiune comercială de aprovizionare a ISS de către societatea Orbital ATK. Lansarea acesteia este prevăzută să aibă loc cel mai devreme la 18 aprilie, la Cape Canaveral.

Modulul fără echipaj uman Cygnus urmează să livreze o piesă pe care Thomas Pesquet şi colega lui americană Peggy Whitson trebuie să o instaleze, a precizat acest purtător de cuvânt.

Peggy Whitson a efectuat o ieşire în afara ISS, împreună cu compatriotul său Shane Kimbrough la 31 martie, devenind femeia cu cel mai mare număr de ieşiri orbitale la activ, respectiv opt, şi care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu ca timp cumulat.

Thomas Pesquet, 39 de ani, a efectuat prima sa ieşire orbitală la 13 ianuarie împreună cu Shane Kimbrough, 49 de ani, comandant al echipajului ISS format din şase membri. El a efectuat o a doua ieşire în spaţiu la 24 martie.

Pesquet, astronaut al Agenţiei spaţiale europene (ESA) care se află pe ISS de la 20 noiembrie 2016, urmează să iasă pentru a treia oară în spaţiu pentru a încheia aceste lucrări de modernizare, printre care şi instalarea unui nou port de andocare pentru viitoarele nave spaţiale fără echipaj ale SpaceX şi Boeing, din 2018 sau 2019.

Trei dintre cei şase membri actuali ai echipajului ISS urmează să părăsească avanpostul orbital la 10 aprilie, la bordul unei nave Soyuz, pentru a reveni pe Terra după 173 de zile petrecute în spaţiu. Este vorba despre americanul Shane Kimbrough şi despre ruşii Sergey Ryzhikov şi Andrey Borisenko, de la Roscosmos.

Un echipaj redus de trei persoane va rămâne pe ISS la comanda lui Peggy Whitson, după care se va mări din nou la un efectiv de cinci membri, odată cu sosirea la bord a astronautului Jack Fischer de la NASA şi a colegului său rus Fyodor Yurchikhin.

Lansarea modulului Soyuz care îi va transporta la bordul ISS este prevăzută să aibă loc pe 20 aprilie, de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.