Descoperirea se bazează pe studiul oaselor mastodonţilor descoperite în apropiere de San Diego, relatează NY Times. Descoperirea ar putea schimba modul în care cercetătorii înţeleg cum s-au răspândit oamenii în lume. 

Cea mai veche dovadă a existenţei umane, dovedite, se află în America şi datează de acum 15.000 de ani. Testele genetice sugerează că aceştia ar putea fi strămoşii amerindienilor care au ajuns în America de Nord din Asia.  Însă dacă oamenii au existat în America de Nord cu 100.000 de ani mai devreme, aceştia nu ar putea fi înrudiţi cu niciun alt grup de oameni. Studiile genetice recente sugerează că oamenii nu au început să se răspândească din Africa în lume decât în urmă cu 80.000 de ani în urmă. 

,,Descoperirea ridică tot felul de întrebări. Cine erau aceşti oameni? Ce specie erau?,'' se întreabă Thomas A. Demere, paleontolog din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din San Diego. 

Unii cercetători au fost intrigaţi de cercetare, însă au fost şi persoane care au criticat descoperirea, afirmând că dovezile nu pot susţine o astfel de concluzie. 

În 1992, un grup de muncitori a dezgropat oasele de mastodont, iar cercetătorii au petrecut următoarele cinci luni excavând stratul de sedimente în care au fost descoperite. Echipa a descoperit mai multe bucăţi de oase, toate provenind de la acelaşi mastodont. Din momentul descoperirii, rămăşiţele au părut neobişnuite. Oasele erau rupte şi sfărâmate şi în apropierea animalului erau amplasate cinci pietre rotunde. Experţii au încercat să refacă momentul prin spargerea oaselor unui elefant cu pietre de aceiaşi mărime,  oasele fracturându-se în aceleaşi locuri precum cele ale mastodontului. Dr. Demere consideră că oamenii din acea perioadă au încercat să scoată măduva din oasele mastodontului pentru a o consuma. 

Testele au dovedit că oasele au peste 130.000 de ani vechime. Fracturile sugerează că oasele au fost rupte la scurt timp după ce animalul a murit.