Oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că activitatea din această zonă a organului gândirii este asociată cu ''teoria minţii'', care îi ajută pe majoritatea oamenilor să îi înţeleagă pe ceilalţi pentru că îşi imaginează propria persoană în locul acestora. Empatia, omoloaga emoţională a "teoriei minţii'', este localizată la rândul ei în această regiune a creierului.

Cercetătorii au observat activitatea neobişnuit de slabă în această zonă în cazul persoanelor cu autism care asistau la modul în care o a treia persoană era surprinsă pozitiv sau negativ.

''Oamenilor nu le plac surprizele; de aceea, prin stimuli din mediul înconjurător, creierul dezvoltă în mod continuu modele cu privire la ceea ce se întâmplă în minţile altora'', susţine Wenderoth. Această abilitate are o importanţă majoră pentru interacţiunile sociale. ''Însă, în astfel de situaţii persoanele cu autism nu pot actualiza modelul din cauza faptului că răspunsul de la cortexul cingular anterior este prea slab", a explicat aceasta.

''În cazul persoanelor cu autism, cortexul cingular anterior reacţionează atipic la abaterea dintre aşteptări şi evenimentele care au loc de fapt, sugerează rezultatele studiului nostru. Activitatea lor neuronală indică doar o uşoară modificare în situaţiile în care oamenii trec prin ceva neaşteptat'', susţine Balsters, care a proiectat experimentul inclus în studiu, efectuat pe 16 adolescenţi cu autism din Irlanda şi alţi 20 fără această tulburare. ''Acest lucru ne-a demonstrat clar că deficienţele sociale ale persoanelor afectate de autism sunt asociate cu această activitate anormală din ACC'', a adăugat el.

Descoperirile recente ar putea contribui la îmbunătăţirea terapiilor comportamentale în cazul persoanelor cu autism.

''De multe ori este neclar dacă persoanele cu autism nu pot face un anumit lucru sau dacă nu sunt motivate să îl facă'', a precizat Balsters adăugând că oferirea unei anumite recompense celor afectaţi s-ar putea dovedi promiţătoare pentru antrenarea comportamentului lor social. "Creierul este suficient de plastic atunci când terapia este efectuată în mod corespunzător", a completat el.