Ciuperca, numită Aspergillus tubingensis, a fost izolată de o echipă de cercetători condusă de Xu Jianchu, de la Institutul de Botanică Kunming din cadrul CAS.

''Fungii se pot dezvolta pe suprafaţa poliuretanilor fiind capabili să rupă legăturile chimice dintre moleculele de plastic, sau polimeri, prin activitatea enzimelor lor'', a declarat Xu pentru Xinhua. ''Ei folosesc, de asemenea, puterea fizică a miceliului pentru a ajuta la separarea polimerilor''.

Poliuretanii sunt un tip de polimeri sintetici utilizaţi pe scară largă în fabricarea materialelor plastice. Sunt folosiţi în diverse industrii, inclusiv tratament medical, construcţii şi automobile.

Deşeurile din plastic sunt dificil de descompus, poluează solul şi apa şi prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

"Biodegradarea cu ajutorul fungilor este o modalitate importantă de a trata poluarea cauzată de materiale plastice sintetice'', a spus Xu, adăugând că eficienţa degradării este afectată de diverşi factori, între care PH (hidrogenul potenţial), temperatura şi tipurile de mediu.

El a spus că cercetătorii vor înţelege treptat care sunt condiţiile ideale pentru creşterea rapidă a ciupercii, punând bazele pentru rezolvarea problemei gunoiului.

Studiul a fost publicat la 15 martie pe site-ul web al revistei internaţionale Environmental Pollution.

În 2016, s-a anunţat că o echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea din oraşul japonez Kyoto a descoperit un tip de bacterie care, practic, ''mănâncă'' şi descompune plasticul. Botezată Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificată după cinci ani de cercetări ale unor probe prelevate din gropi de deşeuri de plastic. Ea este în stare să descompună polietilenotereftalatul, cunoscut în general ca PET, materialul plastic cel mai comun şi cel mai rezistent, utilizat la o amplă gamă de produse, de la sticle până la haine.