Alături de echipa lui de informaticieni, Robert Taylor a creat în urmă cu aproape 50 de ani prima reţea ce a permis conectarea la distanţă a unor computere, relatează news.ro.

Robert „Bob” Taylor a creat Arpanet, strămoşul internetului din zilele noastre. Între 1965 şi 1970, când lucra pentru Advanced Research Projects Agency (ARPA), Robert Tayler şi echipa pe care o coordona au creat principiul reţelelor electronice descentralizate. 

Deşi Tim Berners-Lee este acela care a inventat internetul modern (World Wide Web), Robert Taylor este informaticianul care a creat sistemul ce a permis apariţia internetului.

Creată în Statele Unite, prima reţea care a conectat calculatoare la distanţă a fost realizată în 1969. În acea epocă, numeroase investiţii erau făcute de Departamentul de Apărare al Statelor Unite, pentru a contracara acţiunile marelui inamic - fosta U.R.S.S. Obiectivul acestui proiect era următorul: dezvoltarea unei reţele electronice, care permite mai multor centre de cercetare americane să comunice cu reprezentanţii armatei Statelor Unite. Astfel s-a născut sistemul care a prefigurat baza transferului de date pe internet.

Robert Taylor a fost un veritabil vizionar: pentru el, era evident că o tehnologie precum Arpanet nu putea să rămână confidenţială. Din contră, ea avea potenţialul de a revoluţiona lumea întreagă.

Informaticianul american a prevăzut, de asemenea, dezvoltarea într-un ritm exploziv a roboţilor. 

În acelaşi timp, Robert Taylor a prezis provocările cu care urma să se confrunte principiul ce vizează libera circulaţie a informaţiei.

„Va fi internetul liber pentru toată lumea? Dacă răspunsul este negativ, atunci el va fi o mare decepţie”, obişnuia să spună celebrul informatician american.

Robert Taylor a fost apoi fondatorul şi managerul laboratorului de ştiinţe computerizate din cadrul companiei Xerox Parc.

A fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii de prestigiu, inclusiv cu National Medal of Technology and Innovation şi cu Draper Prize.