Ciclonul Debbie a afectat una dintre zonele sănătoase ale Marii Bariere de Corali

Ciclonul Debbie a afectat una dintre zonele sănătoase ale Marii Bariere de Corali
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 10.04.2017 17:27
Un ciclon care a lăsat o urmă de distrugere în nord-estul Australiei şi în Noua Zeelandă a provocat pagube şi asupra uneia dintre cele mai sănătoase părţi a Marii Bariere de Corali care scăpase de ameninţarea fenomenului de albire, au anunţat luni oamenii de ştiinţă citaţi de Reuters.

Dezastrul natural produs în această zonă se adaugă pagubelor produse de ciclonul Debbie, care a provocat moartea a cel puţin puţin şase persoane în ultimele săptămâni şi a afectat liniile de transport către una dintre cele mai importante zone carbonifere din lume.

Pagubele provocate de trecerea prin zona ''sănătoasă'' a recifului a ciclonului Debbie, cu un ritm lent de deplasare, a depăşit orice potenţial efect benefic de răcire pe care acesta l-ar fi putut avea, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Centrul de Excelenţă pentru Studiul Recifului de Corali ARC.

''Orice efect de răcire determinată de ciclon este posibil să fie neglijabil comparativ cu pagubele pe care acesta le-a provocat şi care, din păcate, a lovit o secţiune a recifului ce scăpase în mare parte de albire'', arată ARC într-o declaraţie.

Zona inclusă în patrimoniul mondial UNESCO a suferit al doilea episod de albire din ultimele 12 luni, fenomen declanşat de temperatura neobişnuit de mare a apei, mai arată ARC.

Albirea coralilor este un fenomen cauzat de creşterea temperaturii apei care conduce la expulzarea algelor simbiotice ce dau coralului culoarea şi nutrienţii necesari.

Recifele îşi pot reveni dacă apa se răceşte, însă pot muri dacă fenomenul persistă.

Episodul actual de albire este cel de-al patrulea, după cele din 1998, 2002 şi 2016.

Marea Barieră de Corali este una dintre principalele atracţii turistice a Australiei şi generează circa cinci miliarde de dolari australieni pe an (3,9 miliarde de dolari), potrivit estimărilor din 2013 ale Deloitte Access Economics.

Atât statul cât şi autorităţile federale încearcă să salveze Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul Umanităţii din 1981, care se află pe punctul de a fi listată ca fiind ''ameninţată". Un comitet al Organizaţiei Naţiunilor Unite urmează să ofere un verdict în acest caz la finalul acestui an.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI