Limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, coroborate cu ţelurile propuse de aproape 200 de state ale lumii prin Acordul de la Paris din 2015 cu privire la schimbările climaterice, ar putea limita impactul acestora asupra oceanelor cu până la două treimi până în 2015, ceea ce ar oferi mai mult timp vieţuitoarelor marine pentru a se adapta, au mai afirmat oamenii de ştiinţă.

Declinul înregistrat în ceea ce priveşte cantitatea de oxigen din ape şi reducerea nutrienţilor, ambele efecte fiind asociate cu schimbările climaterice, se vor adăuga la efectele negative ce vor fi resimţite la nivelul oceanelor lumii în acest secol, au completat experţii.

Evaluarea impactului încălzirii globale asupra apelor este importantă deoarece unul din şapte indivizi — sau circa un miliard de persoane — depinde de oceane ca principală sursă de proteine, conform specialiştilor din Germania, Statele Unite, Franţa, Norvegia şi Marea Britanie.

Efectele asupra unor specii, precum homarii, heringii, rechinii sau balenele — şi asupra vieţii oceanice ca întreg au fost "înţelese insuficient", au precizat specialiştii.

Sunt, însă, semne că viaţa din adâncuri poate rezista schimbărilor. Peştele viu colorat "damselfish" care trăieşte alături de corali precum cei din Marea Barieră de Corali din zona Australiei se poate adapta în doar câteva generaţii la temperaturile crescute, se mai arată în acest studiu. De asemenea, multe specii de peşti, precum codul sau eglefinul, îşi mută habitatul către nordul Oceanului Atlantic, în ape mai reci.