Imaginea săptămânii: Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble

Imaginea săptămânii: Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble
Sursa: jurnal.md Foto: nasa.gov 07.03.2017 14:41
În această fotografie realizată de telescopul spaţial Hubble, aparţinând NASA şi ESA, apare remarcabila galaxie UGC 12591, un hibrid între o galaxie lenticulară şi una spiralată, aflată la aproximativ 400 de milioane de ani lumină distanţă în cea mai vestică regiune a super-roiului galactic Pisces (Peşti) - Perseus.

Acest super-roi galactic este un lung şir de roiuri galactice întinse pe sute de ani lumină — una dintre cele mai mari structuri cunoscute din Univers.

În afara faptului că îmbină caracteristici ale galaxiilor spiralate cu cele ale galaxiilor lenticulare, galaxia UGC 12591 este şi incredibil de masivă. Această galaxie şi haloul său au o masă de câteva sute de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi de patru ori mai mare decât galaxia noastră, Calea Lactee. O altă caracteristică a sa este că se învârteşte extrem de rapid, cu 1,8 milioane de kilometri pe oră.

Observaţiile desfăşurate prin intermediul telescopului Hubble îi ajută pe astronomi să afle de ce galaxia UGC 12591 este atât de masivă şi să determine dacă această structură galactică s-a format singură, crescând în timp, sau dacă este rezultatul coliziunii dintre două sau mai multe galaxii mai mici.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI