Cele două locaţii, Oxia Planum şi Mawrth Vallis, au fost selectate pentru că în trecutul relativ apropiat al Planetei Roşii dispuneau de apă din abundenţă, iar misiunea ExoMars, o misiune comună ESA şi Roskosmos, are drept obiectiv tocmai căutarea dovezilor existenţei vieţii în trecutul lui Marte. De asemenea, în alegerea locaţiilor "finaliste" un argument de care a trebuit să se ţină cont a fost altitudinea lor cât mai mică, astfel încât paraşuta roverul-ui ExoMars să aibă timp să-i încetinească asolizarea.

În plus, "ţinta" de 120 x 19 kilometri în care se va produce asolizarea nu trebuie să conţină structuri care ar putea să pună în pericol misiunea — să împiedice desfăşurarea platformei pentru rover şi deplasarea acestuia. Acest lucru a presupus examinarea cu atenţie a regiunilor în căutarea eventualelor roci, bolovani sau pante mai abrupte care ar putea afecta misiunea.

Zona Oxia Planum a fost aleasă încă din 2015 pentru o evaluare de detaliu în vederea acestei misiuni. Deşi nu este încă încheiată, această investigaţie a indicat că această regiune îndeplineşte cerinţele necesare succesului misiunii. De cealaltă parte, responsabilii misiunii au trebuit să aleagă încă o locaţie dintre Aram Dorsum şi Mawrth Vallis. După o întrunire de două zile la care au participat experţi în planeta Marte, ingineri şi membri ai proiectului ExoMars, a fost aleasă zona Mawrth Vallis.

Cu aproximativ un an înainte de lansare experţii ESA şi Roskosmos vor alege locaţia finală a asolizării roverului ExoMars.

Cele două situri alese se află în emisfera nordică, într-o regiune brăzdată de numeroase canale ce fac legătura între zonele muntoase din sud şi cele plane aflate mai la nord. Astfel, aceste situri conservă informaţii despre trecutul umed al Planetei Roşii şi sunt destinaţii logice pentru misiunea ExoMars care caută eventualele urme de viaţă din trecutul acestei planete.

Oxia Planum se află la graniţa unde mai multe canale se golesc într-o vastă zonă plană. În acest sit se află depozite de argilă formate în condiţii de umiditate în urmă cu aproximativ 3,9 miliarde de ani.

Mawrth Vallis este un vast canal de evacuare aflat la câteva sute de kilometri distanţă de Oxia Planum. În acest caz "ţinta" de asolizare se află în zona de sud a acestui canal. La fel ca şi în cazul zonei Oxia Planum, şi această zonă conţine depozite de argilă şi diverse minerale care atestă un trecut în care apa era prezentă la suprafaţa planetei, probabil şi sub formă de lacuri.