Studiu: Stresul, una dintre cauzele unui tip neobişnuit de atac de cord ce afectează în special femeile

Studiu: Stresul, una dintre cauzele unui tip neobişnuit de atac de cord ce afectează în special femeile
Sursa: www.agerpres.ro Foto: agerpres.ro 19.03.2017 14:27
O problemă de sănătate considerată "neobişnuită" şi care poate conduce la atacuri de cord, unele dintre ele fatale, afectează cu preponderenţă femeile tinere care se confruntă cu situaţii stresante, precum sarcina, travaliul, munca extenuantă sau decesul unei persoane apropiate, potrivit unui studiu efectuat recent în Marea Britanie. Numai în această ţară se estimează că peste 1.000 de femei pe an, multe dintre ele tinere, cad victime ale acestui tip de atac de cord cauzat în principal de stres, informează duminică The Telegraph. De asemenea, studiul demonstrează că afecţiunea - care este neobişnuită deoarece afectează în general persoane care nu prezintă un risc ridicat de atac de cord - este responsabilă de sute de internări pe an şi de cel puţin 100 de decese în Marea Britanie.

Studiul, realizat de medici cardiologi de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Aston din Marea Britanie şi de la Universitatea din Alberta din Canada, reprezintă prima cercetare importantă de acest gen care stabileşte incidenţa unei probleme de sănătate numită disecţie spontană de arteră coronară (Spontaneous Coronary Artery Dissection — SCAD), mai arată sursa citată.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, femeile sunt cele mai expuse acestei probleme de sănătate, asociată cu stresul emoţional cauzat de evenimente precum decesul unei persoane din familie sau de efortul fizic susţinut, sarcină sau travaliu.

În timp ce vârsta medie a persoanelor afectate este de 52 de ani — mai mică decât vârsta medie a victimelor atacurilor de cord, adică 66 de ani — în circa 30% dintre cazuri au fost implicate femei care se apropiau de finalul perioadei de sarcină sau născuseră recent.

Descoperirea, prezentată în cadrul întâlnirii anuale a American College of Cardiologists din Washington, vine după o cercetare în care au fost incluse peste 33.000 de victime ale atacului de cord, mai arată sursa citată.

După ce au monitorizat aceste cazuri timp de 15 ani, oamenii de ştiinţă au concluzionat că 0,54% dintre atacurile de cord fuseseră cauzate de SCAD.

În total, 10,4% dintre persoanele afectate de SCAD mor din cauza acestei probleme care apare ca urmare a desprinderii bruşte a unuia sau a mai multor straturi de ţesut din artera coronară de învelişul exterior. Ulterior, sângele curge în spaţiul dintre straturi şi se formează un cheag ce reduce fluxul sanguin prin arteră, fapt ce poate conduce la atacuri de cord fatale.

Dr. Rahul Potluri, cercetător-şef de la Universitatea Aston a declarat că SCAD este "neobişnuită deoarece, spre deosebire de alte atacuri de inimă în care arterele coronare se îngustează în timp din cauza acumulărilor de colesterol, aceasta este cauzată de o rupere bruscă, iar artera coronară este distrusă pur şi simplu". "În plus, apare la grupe diferite de persoane — în general, femei tinere, multe dintre ele gravide sau la puţin timp după ce au născut. Credem că factori emoţionali şi hormonali joacă un rol important în atacurile SCAD, deşi cauza exactă variază de la o persoană la alta", a completat acesta adăugând că este posibil ca numărul acestor cazuri să fie subestimat, multe dintre ele fiind confundate cu formele obişnuite de atacuri de cord.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI