NASA a finanţat un studiu efectuat de cercetătorii de la Wake Forest Institute for Regenerative Medicine care a presupus observarea efectelor asupra celulelor umane în condiţii de călătorie în spaţiu pe o durată îndelungată de timp, relatează Science Daily.

Folosind şoareci cu celule stem transplantate de la oameni, echipa a demonstrat pentru prima dată că radiaţiile din spaţiu sunt mai periculoase pentru oameni decât s-a crezut anterior.

Christopher Porada, cercetător în cadrul acestui studiu, susţine că „rezultatele noastre sunt îngrijorătoare pentru că arată expunerea la radiaţii poate creşte riscul apariţiei leucemiei”.

Ca parte din acest proiect, grupul a identificat şi testează în continuare un supliment alimentar pentru a analiza abilitatea acestuia de a proteja astronauţii de aceste efecte dăunătoare.

Expunerea la radiaţii este una dintre cele mai periculoase aspecte ale călătoriei pe Marte, conform NASA. Distanţa medie până la planeta roşie este de 140 de milioane de kilometri, iar expediţia ar dura în total 3 ani, un timp foarte mare în care astronauţii sunt expuşi acestor radiaţii cosmice.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Leukemia şi a presupus observarea efectelor condiţiilor unui asemenea drum în spaţiu, adică existenţa particulelor solare (SEP) şi a radiaţiilor cosmice (GCR), asupra celulelor stem de tip HSC (hematopoietic stem cells), care alcătuiesc mai puţin de 0,1% din măduva osoasă la oameni, dar produc diversele celule sanguine care circulă prin corp şi transportă oxigen, luptă împotriva infecţiilor şi elimină orice fel de celule maligne care emerg.

Pentru acest studiu au fost folosite celule HSC de la persoane adulte sănătoase între 30 şi 55 de ani. Porada a menţionat că „efectul radiaţiilor a dus la anularea funcţiei HSC-urilor, reducând capacitatea de a produce aproape fiecare tip de celulă sanguină cu 60-80%”.