Partea superioară a statuii a fost ridicată din apele subterane ale cartierului muncitoresc al-Matariya de la periferia Cairo, după ce au fost scoase la lumină bucăţi din coroană, un fragment din cap, ochiul drept şi urechea dreaptă completă. Se crede că statuia are o înălţime totală de opt metri.
"Cel mai probabil statuia este a lui Ramses al II-lea sau a unui faraon mai vechi şi apoi fost refolosită pentru a-l reprezenta pe Ramses al II-lea.

Există anumite caracteristici la bust, urechi şi ochi care ne fac să credem că este posibil să fie dintr-o perioadă anterioară lui Ramses al II-lea", a declarat ministrul egiptean al antichităţilor, Khaled el-Enany.
Lucrătorii din domeniul conservării au acoperit partea recent ridicată cu hârtie neutră şi bumbac ud pentru a crea acelaşi mediu în care a fost găsită statuia.

"Sperăm să găsim şi restul statuii, dar este posibil şi ca aceasta să fi fost refolosită pentru alte monumente din Cairo", a Dietrich Raue, şeful echipei germane.

Misiunea arheologică a început în zonă în 2012.

Ramses al II-lea, cunoscut şi sub numele de "Ramses cel Mare", a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, şi a domnit între anii 1279 şi 1213 î. Hr.. Cunoscut pentru expediţiile sale militare şi pentru monumentele construite, Ramses al II-lea are un templu foarte cunoscut la Abu Simbel, în sudul Egiptului.