NASA a publicat o nouă imagine: Moartea unei stele similare Soarelui, din Nebuloasa Calabash, observată de telescopul Hubble

NASA a publicat o nouă imagine: Moartea unei stele similare Soarelui, din Nebuloasa Calabash, observată de telescopul Hubble
Sursa: www.agerpres.ro Foto: nasa.gov 07.02.2017 17:47
Telescopul Hubble a fotografiat nebuloasa Calabash - nume de catalog OH 231.8+04.2, aflată la peste 5.000 de ani lumină, în constelaţia Puppis (Pupa) - care reprezintă un exemplu spectaculos al morţii unei stele de masă relativ mică, similară Soarelui, destin pe care şi Soarele îl va avea peste aproximativ 5 miliarde de ani, conform NASA.

În imagine se observă momentul trecerii acestei stele din stadiul de gigantă roşie în cel de nebuloasă planetară, trecere marcată de expulzarea straturilor sale exterioare de gaze fierbinţi în spaţiul înconjurător. Această expulzare a atmosferei stelare se desfăşoară în toate direcţiile, cu viteze foarte mari, de aproape 1 milion de kilometri pe oră.

Astronomii reuşesc rareori să surprindă o stea în această fază a vieţii sale pentru că tranziţia de la gigantă roşie la nebuloasă planetară se face în timp relativ scurt. Această fază de tranziţie se va încheia peste aproximativ 1.000 de ani.

Această nebuloasă tânără poartă şi denumirea de "Nebuloasa ou stricat" pentru că astrofizicienii au detectat faptul că este foarte bogată în sulf.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI