Această tehnică se dovedeşte a fi destul de utilă pentru că, pe de o parte, reduce costurile operaţiei (se ştie că, de cele mai multe ori, anestezicul este una dintre părţile costisitoare ale unei intervenţii chirurgicale) şi, pe de altă parte, ea ajută pacienţii să facă faţă stresului indus de operaţie. BBC informează că stresul mare creşte presiunea sângelui şi supune pacientul unor riscuri inutile.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care suferă de hipertensiune şi cărora nu le poate fi administrată o doză întreagă de analgezic. Pentru că aceştia trebuie să se mulţumească cu anestezia locală, vor fi conştienţi pe întreg parcursul operaţiei şi îşi vor putea da seama de posibilele complicaţii. Un efect de acest gen poate îngreuna foarte mult situaţia pacientului, medicul fiind nevoit să îi administreze o doză puternică de medicaţie pentru a-l calma.

Pentru a ameliora situaţia pacientului, un medic se foloseşte de realitatea virtuală ca tehnică de distragere a acestuia, diminuând dozele de medicaţie, posibilele complicaţii şi timpul de recuperare. În schimb, pacientul este transpus într-o lume tridimensională în care poate explora locuri fantastice.

Într-unul dintre studiile realizate, de care aminteşte aceeaşi sursă, ni se spune că cei care au pătruns în lumea realităţii virtuale au prezentat cu 24% mai puţină durere şi anxietate în timpul operaţiei. Partea cea mai interesantă este că, în unele cazuri, această tehnică a dus la excluderea totală a sedativului.

Această realizare prezintă o nouă abordare a tehnologiei folosită în special în jocurile video. Cu toate că momentan observăm o colaborare între medicină şi dispozitivele pentru realitate virtuală, este interesant de văzut ce aplicări  se mai pot găsi pentru produsele existente pe piaţă în acest moment.