Descărcarea de conţinut fără drepturi de autor de pe internet este responsabilitatea celui care face respectivul gest. Fiecare soluţie de a găsi fişiere pe internet şi de a le descărca cu ajutorul diverselor tehnologii disponibile poate fi folosită pentru a face piraterie sau nu. Protocolul Bittorent a devenit asociat cu pirateria într-un mod intrinsec. Este aproape irelevant că se pot face multe alte lucruri cu el.

Trecând însă peste acest detalii de context, utilitatea unui nou serviciu online pe care l-am descoperit în urmă cu ceva timp mi se pare că nu trebuie neglijată. Intitulat FileChef, acesta este un site pe care îl poţi folosi în situaţia în care vrei să ştii cum găseşti orice fişier pe internet. Fără să mai treci prin 20 de pagini web şi 5 butoane marcate cu download care, de fapt, deschid alte pagini de internet, filechef.com oferă o soluţie simplă la o problemă complicată.

O căutare pe Google se poate realiza folosind o varietate foarte mare de parametri. Cel mai simplu exemplu este folosirea ghilimelelor atunci când vreţi ca anumite cuvinte să fie identificate în fiecare dintre rezultatele la căutare. FileChef automatizează sistemul respectivelor filtre pentru a găsi un link direct prin intermediul Google pentru fişierele dorite. Din acest motiv, rezultatele la căutare nu par să fie similare cu cele pe care le vedeţi de obicei pe Google. În mare parte, sunt link-uri de pe servere FTP sau de pe diverse site-uri optimizate pentru download direct. Practic, dacă eşti în căutarea unui unui anumit program sau al unei imagini cu Windows 7 pentru care ai deja licenţa, FileChef se va asigura că printre rezultate vei găsi doar fişiere de instalare, cu extensia ZIP, EXE, ISO şi nu numai.

Din momentul în care ai aflat cum găseşti orice pe internet, ar fi ideal să foloseşti acest set de cunoştinţe într-o manieră etică, dacă se poate.