Dacă în 2012 pe lista celor mai mari producători de smartphone-uri întâlneam nume precum Samsung, Apple, HTC, Nokia, RIM (Blackberry), astăzi, în afară de primele două companii, piaţa este dominată de producătorii chinezi.

Puţină lume a auzit de BBK Electronics Corporation. Această companie chineză este specializată în producţia de televizoare, mp3 playere, camere foto şi telefoane mobile. Printre brandurile de smartphone deţinute de această firmă se numără  Oppo, OnePlus şi Vivo. Aceste trei branduri împreună cu Huawei aveau o cotă de piaţă de 21% la nivel global în trimestrul trei al anului trecut, conform companiei de cercetare Gartner.

Top 5 producători de smartphone-uri la finele anului trecut arăta în felul următor: Samsung, cu o cotă de piaţă de 21%, urmat de Apple, cu o cotă de 12,5% şi Huawei, cu 9,3%. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de Oppo şi Vivo. Oppo avea o cotă de piaţă de 7,1%, iar piaţa principală este deocamdată China. Vivo a luat locul celor de la Xiaomi în clasament, X6 fiind cel mai popular model.

Telefoanele chinezilor se vând bine în India şi Myanmar, iar reclamele făcute cu ajutorul celebrităţilor a propulsat brandul în topul mondial, cu o cotă de 5,9%.