În natură, orice organism este format din ADN care conţine patru baze reprezentate de literele G, T, C şi A. Echipa de la Scripps Research Institute din California, condusă de Floyd Romesberg, au creat încă două baze, reprezentate de literele X şi Y. Apoi acestea au fost inserate în codul genetic al bacteriei E. coli, conform Science Alert.

Acesta este primul organism semi-sintetic creat vreodată, cu două perechi de baze naturale şi una artificială.

Romesberg dezvăluie că, „existând o abilitate teoretic nelimitată de a procesa informaţia în continuă creştere, organismul semi-sintetic optimizat furnizează o platformă potrivită pentru a crea organisme cu proprietăţi total nenaturale şi trăsături care nu se găsesc nicăieri în natură”.

De la începutul acestui proiect, din 2014, au existat voci care au fost reticente la o astfel de acţiune. Jim Thomas, de la ETC Group, o organizaţie canadiană care dezbate progresul tehnologic în contextul socioeconomic şi ecologic a menţionat: „apariţia acestui organism „extraterestru” poate avea implicaţii etice şi legislative pe o perioadă foarte mare de timp. În timp ce biologii inventează noi metode de a se juca cu lucrurile fundamentale ale vieţii, guvernele nu au fost capabile să elaboreze un cadru legislativ sau de supervizare a acestui domeniu”.

Totuşi, Romesberg susţine că nu este motiv de îngrijorare, cel puţin deocamdată, pentru că perechea de baze artificală este inutilă, bacteria nu este capabilă să o citească şi să o proceseze. De asemenea, aceste molecule nu sunt făcute să funcţioneze în organisme complexe.