Wolfgang Stinnesbeck, doctor în paleontologie la Universitatea Heidelberg, a declarat luni la o conferinţă de presă că timp de şase ani s-au realizat studii asupra rămăşiţelor pentru a putea fi prezentat acest exemplar unic. "În septembrie 2011 au fost localizate rămăşiţele acestei reptile marine în 28 bucăţi de rocă", a spus el.

El a subliniat că plesiosaurul, care măsoară 1,90 metri lungime şi cântăreşte aproape 300 de kilograme, are un schelet complet articulat care demonstrează o excelentă prezervare a ţesuturilor moi, fapt unic la acest tip de descoperiri.

Plesiosaurii sunt o specie de reptile marine care au trăit în aceeaşi epocă cu dinozaurii, aveau corpul alungit, coada scurtă şi patru înotătoare, iar unii dintre ei ajungeau să măsoare până la 15 metri.

Fosila a fost descoperită în municipiul Vallecillo, o mică localitate din nordul statului Nuevo León, la aproape 100 de kilometri de frontiera cu SUA. Mauricio Fernández, politician şi unul din cei mai bogaţi oameni din Mexic, a descoperit fosila în timp ce se afla în campanie pentru postul de senator de Nuevo León.

Fernández, membru al familiei care deţine Grupul Alfa, cel mai mare conglomerat industrial din America Latină, are o colecţie de 600 de piese şi rămăşiţe fosile, considerată cea mai mare din Mexic.