Internetul lucrurilor va străluci la această ediţie în trei domenii: maşină, casă interconectată — în special asistenţii virtuali comandaţi prin voce — şi industrie, a declarat la o conferinţă de presă directorul companiei Accenture Digital, José Luis Sancho.

În cadrul MWC, care s-a deschis luni la Barcelona, se va vorbi şi despre riscurile în materie de securitate, intimitate şi transparenţă într-o lume plină de senzori care colectează informaţii.

Roboţii, înţeleşi ca dispozitive inteligente pentru a realiza diferite sarcini şi inteligenţa artificială vor avea un spaţiu amplu la acest târg, mai ales — potrivit lui Sancho — maşinile care învaţă singure pornind de la algoritmi ('machine learning').

Oferta de servicii prin intermediul 'chatbots' — programe de conversaţie bazate pe inteligenţa artificială — tranzacţiile sigure realizate prin tehnologia 'blockchain' şi utilizarea platformelor tehnologice pentru a impulsiona mobilitatea şi eficienţa în cadrul companiilor se numără printre temele centrale ale Congresului.

Dacă la început reţelele au fost principala temă de interes a MWC iar în ultimii ani obiectivul s-a deplasat spre dispozitivele tehnologice, pentru 2017 Congresul aspiră să devină un punct de reper al lumii digitale într-un târg "multisectorial", în care se va vedea cum vor evolua diferitele afaceri în domeniul digital.

Nu este vorba de prototipuri, ci de cazuri concrete de aplicaţie: la MWC se va putea observa cum tehnologia intră în domenii de afaceri diferite precum banca, turismul, fabricile sau sectorul energetic. 

La ediţia de anul acesta a MWC se vor vedea sute de proiecte, precum sistemul de telemetrie şi analiză a datelor în timp real al motocicletei lui Jorge Lorenzo, sau o mină unde totul este interconectat — inclusiv muncitorii şi maşinăriile — prin senzori care urmăresc procesul de producţie şi volumul extracţiei.

Va fi prezentată şi o hologramă a oraşului Barcelona cu ajutorul căreia se va observa în timp real comportamentul oraşului în variabile precum strângerea gunoaielor, traficul, urgenţele, poluarea acustică, sau parametrii de mediu.