Triangulene este similar cu materialul minune grafen deoarece grosimea sa este de mărimea unui atom. Însă, în loc de un strat de atomi de carbon, triangulene este realizat din şase hexagoane din atomi de carbon legate între ele la capete pentru formarea unui triunghi. Până în prezent, niciun cercetător nu a mai reuşit să sintetizeze moleculele în acest mod, relatează Science Alert. 

Molecula eluzivă a fost creată de o echipă de cercetători din cadrul IBM prin utilizarea unui microscop de mărimea vârfului unui ac pentru manevrarea atomilor în forma dorită. ,,Triangulene este prima moleculă pe care am reuşit să o realizăm după multele încercări eşuate ale predecesorilor noştri,'' afirmă Leo Gross, principalul cercetător din cadrul laboratoarelor IBM. 

Anterior, cercetătorii au reuşit să sintetizeze molecule instabile, dar triangulene este special pentru structura sa unică, dar şi pentru proprietăţile sale care îl vor face util în construirea computerelor cuantice şi a electronicelor. 

Trangulene a fost prezis prima dată de către cercetătorul ceh Erich Clar, în 1950. El susţinea că o structură triunghiulară din hidrocarburi putea fi realizată din şase molecule de benzen fuzionate circular. Clar a încercat să realizeze procedura, dar a eşuat. De-a lungul a 70 de ani, cercetătorii au încercat să creeze trangulane în acest mod. ,,Odată sintetizat, va oxida,''  afirmă unul dintre cercetători Niko Pavlicek. 

În prezent, echipa de cercetători a reuşit să obţină structura utilizând o nouă tehnică. În loc să construiască o structură moleculă cu moleculă, experţii au creat anterior o structură precursoare pe care apoi au redus-o. Precursorul era realizat din mai mulţi atomi de hidrogen care au făcut ca molecula să fie stabilă. 

Noul material prezintă proprietăţi unice şi neaşteptate. După cum au prezis cercetătorii, cele două perechi de electroni din molecula de triangulene au format spini care fac molecula magnetică, ceea ce înseamnă că ar putea fi utilizat pentru construirea computerelor cuantice.