Sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) precum ţigările electronice afectează frecvenţa cardiacă şi funcţia cardiovasculară în cazul şoarecilor, scrie Agerpres.

Pe lângă nicotină, ţigările electronice conţin în general propilen glicol şi/sau glicerină vegetală, utilizată de obicei în loţiunile de piele utilizare pentru menţinerea hidratării dermei sau ca aditiv alimentar, însă efectele încălzirii şi inhalării acestor substanţe sunt necunoscute.

În cadrul acestui studiu finanţat de institutele naţionale de sănătate din Statele Unite oamenii de ştiinţă au analizat pe şoareci efectele asupra sistemului cardiovascular ale aerosolilor emişi de ţigările electronice în comparaţie cu ţigările tradiţionale. Ei au descoperit că expunerea la aerosoli ENDS şi fumul provenit de la ţigările electronice au scăzut rapid frecvenţa cardiacă (bradicardie) în cazul şoarecilor.

Aceste descoperiri sugerează că expunerea la aerosoli produşi de ENDS poate declanşa efecte cardiovasculare şi poate creşte riscul de apariţie a aritmiei — bătăile neregulate ale inimii — şi a afecţiunilor cardiace.

Pentru a studia aceste efecte asupra utilizatorilor de sisteme ENDS este nevoie de cercetări aprofundate, au notat specialiştii în cadrul unui comunicat de presă.

Sesiunea Ştiinţifică din 2017 organizată de AHA a atras aproape 18.000 de participanţi din peste o sută de ţări, precizează sursa citată.