Acest lucru se traduce în mare parte prin determinarea proteinei Cas9, care se găseşte în mod normal în bacterii, să lucreze în corpul tău. Astfel, cercetătorii au creat o serie de metode de administrare, scrie Technology Review.

Geluri şi creme

Printre primele încercări de a folosi CRISPR la oameni este un test clinic care se doreşte realizat în China pentru a trata HPV (Human Papilloma Virus), cea mai răspândită infecţie cu transmitere sexuală. Multe infecţii nu cauzează niciun simpton, dar dacă persistă, poate cauza cancer. Există un vaccin care previne HPV-ul, dar nu există un tratament. Cercetătorii chinezi doresc să dezactiveze genele virale al virusului şi să lase ADN-ul celulelor sănătoase intact. Femeilor care vor participa la test li se vor administra un gel de două ori pe săptămână timp de patru săptămâni direct pe cervix.

CRISPR pastile sau de băut

Rezistenţa la antibiotice creşte în întreaga lume, astfel, unele infecţii cu bacterii devin letale. De aceea, CRISPR poate deveni o alternativă la antibiotice. Jan-Peter Van Pijkeren de la Universitatea Wisconsin-Madison creează terapii cu CRISPR care le poate „spune” bacteriilor să îşi modifice ADN-ul. Rezultatul final va veni în forma unei pilule sau a unui lichid ce va fi administrat pe cale orală. Practic, este un probiotic care va avea ca scop neutralizarea infecţiei.

Injecţii în urechi

Zhen-Yi Chen, specialist la Harvard, este interesat în utilizarea tehnicii de editare genetică la persoanele care îşi pierd auzul. Celulele din urechea internă care preiau vibraţiile şi ne permit să auzim pot fi reparate prin dezactivarea unei celule numite TCM1. Experimentele au fost realizate numai pe şoareci, acolo unde au fost încununate cu succes. Cercetătorul doreşte să folosească aceeaşi tehnică la porci.

Grefe de piele

Acestea pot fi o cale mai bună de a trata diabetul de tip 2. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au folosit grefe de piele pe şoareci pentru a reduce obezitatea şi nivelul glicemiei. În diabetul de tip 2, glicemia din sânge are un nivel prea ridicat pentru că organismul ori nu poate să producă insulină, ori îi rezistă. Insulina este un hormon care controlează nivelul de glicemie. Cu ajutorul CRISPR, savanţii au modificat o genă care face ca un hormon să fie necesar pentru producţia insulinei. Apoi au inserat gena în celulele pielii, iar la rândul ei, pielea a fost cusută de şoareci. S-a observat că şoarecii care au avut o dietă bogată în grăsimi şi care au avut acest tratament s-au îngrăşat mai puţin decât grupul de control care nu a primit tratamentul.

Terapia „ex vivo”

Multe terapii care implică metoda CRISPR vor avea în vedere modificarea celulelor pacienţilor în afara corpului („ex vivo”, apoi implantarea lor înapoi în organism. Terapia permite şi înlăturarea anumitor tipuri de celule, editate cu CRISPR şi cultivarea lor în laborator. Astfel, le-ar permite cercetătorilor să le observe şi să vadă dacă editarea genetică a funcţionat.