Faimosul peot Ovidiu a fost exilat la ordinul împăratului Augustus în anul 8 după Hristos, pe coasta Mării Negre, în portul Tomis. El a murit pe teritoriul actual al României, numeroasele sale solicitări de a revedea ţara natală fiind ignorate.

Motivul exilării este unul dintre cele mai mari mistere ale literaturii antice, scrie The Telegraph, însă unii istorici au spus că ar fi vorba despre un adulter cu o nepoată a împăratului Augustus, la rândul ei izgonită în aceeaşi perioadă.

Acum, după mai bine de 2000 de ani, consiliul local din Roma a aprobat, în unanimitate, moţiunea pentru a „repara prejudiciul şi suferinţa” suferite de poet, considerat unul dintre cei trei mari ai literaturii latine, alături de Virgiliu şi Horaţiu.

În Dacia, Ovidiu a fost rapid adoptat de localnici şi a scris operele „Tristele” şi „Ponticele”, considerate de critici o „prezentare clinică” a exilului şi a efectelor lui asupra moralului, talentelor şi psihologiei omului.

Nu este prima oară când autorităţile din Italia iau o astfel de decizie. În 2008, Primăria Florenţa a realizat un demers identic în cazul poetului Dante Alighieri, exilat în secolul al XIV-lea.