Programul era coordonat de Luis Elizondo, unul dintre cei mai importanţi militari de intelligence ai SUA, cu un rol central în conducerea Pentagonului.

Departamentul de Stat nu a ştiut niciodată până acum de existenţa unui asemenea program, despre care se spune că a fost încheiat în 2012. Dar susţinătorii săi spun că, în vreme ce Pentagonul a închis finanţarea în aceste scopuri la data respectivă, programul continuă să existe. Aceştia arată că, în ultimii cinci ani, oficiali implicaţi în program au continuat să investigheze diverse episoade care le-au fost aduse la cunoştinţă de către membrii serviciului, în timp ce îşi îndeplineau, concomitent, şi îndatoririle în Departamentul de stat. 

Programul ar fi început în anul 2007 şi o parte importantă a acestuia este şi acum clasificată, majoritatea banilor mergând către o companie de cercetare aerospaţială condusă de un miliardar, prieten cu iniţiatorul programului, politicianul democrat Harry Reid. Acesta a spus, în luna mai, la CBS, că este „absolut convins că extratereştii există” şi că au vizitat Pământul cu ajutorul OZN-urilor. 

Autorităţile americane au cheltuit mai mult de 20 de milioane de dolari pe acest program înainte de a fi nevoite să-l închidă, atunci când a apărut necesitatea de a face economii, scrie gandul.info. Dar cu toate că finanţarea a fost tăiată în 2012, oficialii ar fi continuat să investigheze relatările despre fenomene aeriene neobişnuite şi despre obiecte suspecte.

Reid, care s-a retras din Congres anul trecut, spune că a fost mândru de acest program: „Nu îmi este ruşine şi nici nu-mi pare rău că am pus pe picioare acest plan. Cred că e unul dintre lucrurile bune pe care le-am făcut în timpul mandatului meu, am făcut ceva ce nu se mai realizase până atunci”, a declarat acesta. 

Într-un răspuns pentru The Times, oficialii Pentagonului ai recunoscut în această lună existenţa unui asemenea program, insistând însă că el s-a încheiat în 2012. „S-a hotărât că există probleme care trebuie tratate cu prioritate şi care ar fi meritat finanţare suplimentară, aşa că schimbarea a fost în interesul deplin al Departamentului”, a transmis prin email purtătorul de cuvânt al Pentagonului.