Decizia FCC, care a estimat că reglementarea actuală este un obstacol pentru investiţii, autorizează teoretic FAI să adapteze viteza de debit a internetului în funcţie de conţinutul care le tranzitează "'ţevile", ceea ce ar putea duce la crearea unui "internet cu două viteze".

Susţinătorii "neutralităţii" se tem, la rândul lor, că FAI vor fi tentaţi să ceară mai mulţi bani pentru un o viteză mai mare sau să blocheze serviciile care le fac concurenţă, precum streaming video la cerere, telefonia pe internet sau motoarele de căutare.

Prin această decizie, "restaurăm libertatea internetului" şi "îi vom ajuta pe consumatori şi concurenţa", a declarat preşedintele FCC, Ajit Pai, în faţa comisiei, chiar înainte de vot.

Această decizie "nu va ucide democraţia" şi nici nu înseamnă "sfârşitul internetului aşa cum îl cunoaştem", a adăugat el, făcând aluzie la argumentele susţinătorilor principiului neutralităţii internetului.

FCC "le dă cheile internetului (...) unui pumn de companii multimiliardare", şi-a exprimat la rândul său regretul Mignon Clyburn, membru al FCC care a votat împotrivă.

Dezbaterea privind "neutralitatea internetului", foarte vie, durează de circa zece ani în SUA. Circa o sută de apărători ai acestui principiu au demonstrat joi dimineaţă în faţa sediului FCC, unde au depus un "mausoleu" în memoria internetului, "aşa cum l-am cunoscut mereu".