Pe 28 noiembrie, Rusia a pierdut contactul cu satelitul meteorologic Meteor, lansat cu câteva ore mai devreme la bordul unei rachete Soyuz de pe noul cosmodrom Vostochny.

„Algoritmul sistemului de navigaţie a determinat o orientare incorectă pentru decolarea treptei superioare (a satelitului) după ce s-a detaşat de rachetă”, a declarat pentru agenţia de presă rusă Interfax vicepreşedintele Roscosmos, Alexander Ivanov.

În consecinţă, treapta superioară a satelitului a efectuat o rotaţie într-un sens contrar, fapt ce a dus la pierderea sa, a precizat oficialul rus, care a vorbit despre o „situaţie neobişnuită”.

„Din păcate, ne-am confruntat cu o problemă care nu este legată de calitate, de rigoarea din industrie (industria spaţială, n.r.), ci de particularitatea programului informatic utilizat”, care are deja o vechime de funcţionare de 20 de ani, a adăugat Ivanov.

Următoarea lansare a unei rachete ruseşti, programată iniţial pe 22 decembrie, a fost amânată, a precizat acelaşi oficial.

Pierderea acestui satelit meteorologic - care era însoţit de 18 echipamente aparţinând unor instituţii şi companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia şi Norvegia - reprezintă un nou eşec răsunător al industriei spaţiale ruse, care a avut parte de mai multe incidente neplăcute în ultimii ani.

Construit cu un cost total cuprins între 300 de miliarde şi 400 de miliarde de ruble (4 miliarde - 5,3 miliarde de euro), cosmodromul Vostochny a avut parte în aprilie 2016 de un prim incident în momentul în care lansarea unei rachete a fost anulată in extremis, din cauza defectării unui cablu.