Mai mult de 64 de evenimente care au implicat explozii puternice şi inexplicabile au fost relatate doar în 2017. Cel mai recent a avut loc în Statele Unite lângă Daytona Beach, Florida, pe 3 decembrie.

Alt eveniment recent a avut loc în Birmingham, Alabama, iar localnicii care au trăit evenimentul l-au numit „Bama Boom”.

În ultimul caz menţionat, oficialii de la Serviciul Naţional de Meteorologie au precizat: „nu am văzut nimic care să indice foc sau fum pe radar sau satelit, iar nimic pe USGS nu indica un cutremur”.

Unele explicaţii pentru aceste „cutremure”: tunete îndepărtate, obiecte cosmice mari care intră în atmosferă, cutremure (de pământ), activităţi miniere precum detonări sau avioane super-sonice. Astfel, „pot fi cauze atât naturale, cât şi antropice”, a precizat Jim Andrews, meteorolog la AccuWeather.

De asemenea, fenomenul poate apărea şi atunci când o masă de aer cald întâlneşte o masă de aer rece. Un astfel de caz a apărut în San Diego, la începutul lunii noiembrie.Mai mult, temperatura, presiunea atmosferică, topografia şi masele de aer au o influenţă asupra modului în care sunetul călătoreşte, putând amplifica undele şi îi pot permite să străbată o distanţă mai mare.

Dacă în aceste cazuri, sursa poate fi oarecum înţeleasă sau cel puţin există o pistă, în altele, sursa poate fi şi mai misterioasă şi rămâne necunoscută.