Este a două oară când acest congres, care a luat fiinţă în 2010 la Dublin şi este considerat un spaţiu preferat al aşa-numiţilor ''geeks'' (nebuni după tehnologie), se desfăşoară în capitala portugheză unde totul este deja pregătit pentru a da startul acestei revoluţii a tehnologiei care se desfăşoară în perioada 6 — 9 noiembrie.

Sunt aşteptaţi la Lisabona 60.000 de participanţi, dintre care 1.000 vor fi vorbitori, precum şi cel puţin 2.500 de ziarişti din întreaga lume pentru a relata despre noutăţile prezentate la acest congres care a promis deja 67.000 de dispozitive interconectate simultan.

Anvergura evenimentului Web Summit face ca întregul oraş să resimtă impactul, iar hotelierii speră ca veniturile aduse anul trecut, de 200 de milioane de dolari, să fie depăşite la actuala ediţie.

Taxiurile îşi vor spori cursele zilele acestea, în timp ce transportul public a pus la dispoziţie curse speciale pentru a facilita mobilitatea, având în vedere că la precedenta ediţie au fost folosite mijloace de transport pentru 10.000 de persoane.

În pofida măsurilor pentru fluidizarea traficului, primăria Lisabonei i-a avertizat pe cetăţeni că vor exista zone deosebit de congestionate şi unde traficul ar putea fi restricţionat temporar.

Deşi manifestările se vor concentra la marginea oraşului, în principal în clădirile Târgului Internaţional de la Lisabona (FIL) şi la Altice Arena, o parte din activităţile paralele vor avea loc în cursul serii în locaţii din centru, unde se încheie de obicei acordurile între investitori şi companiile emergente (start up).

Printre personalităţile de renume care vor participa la actuala ediţie se numără secretarul general al ONU, Antonio Guterres, fostul preşedinte francez Francois Hollande, fostul vicepreşedinte american Al Gore, fostul premier grec Giorgios Papandreu sau campionul de şah Garry Kasparov, alături de figuri internaţionale din alte domenii precum Caitlyn Jenner, Sara Sampaio sau Luis Figo.

Şi desigur nu vor lipsi companiile protagoniste din acest sector precum Facebook, Tinder, Nintendo, Uber, Amazon, Renault, Lloyds şi chiar IKEA, care vor îmbina principalele noutăţi tehnologice cu domenii foarte diferite, printre care relaţiile personale, agrementul, mediul înconjurător sau securitatea datelor financiare.

Web Summit este inaugurat luni prin discursul de bun venit al responsabilului principal al evenimentului, Paddy Cosgrave, deşi discuţiile şi conferinţele vor începe de abia marţi 7 noiembrie.