Începând cu anul 2017, Google a inclus pe lista informaţiilor colectate şi codurile de identificare trimise de releele pentru telefonie mobilă, respectiv puncte de acces Wi-Fi.

Contactaţi pentru clarificări, reprezentanţii Google au admis că datele sunt colectate pentru „toate dispozitivele moderne bazate pe Android” însă neagă că ar păstra aceste informaţii pe serverele proprii. Potrivit explicaţiei oficiale, codurile Cell ID folosesc la scurtarea timpului de livrare a mesajelor şi îmbunătăţesc performanţele sistemului de notificări push pentru dispozitive cu Android.

Deşi nu la fel de precisă ca folosirea coordonatelor GPS, colectarea codurilor Cell ID poate ajuta Google să obţină locaţia aproximativă a dispozitivelor chiar dacă extragem cartela SIM şi folosim opţiunea Factory Reset pentru a înlătura personalizările făcute de-a lungul timpului. Practic, simpla pornire a unui telefon cu Android aflat în raţa de acţiune a unei reţele mobile sau punct de acces Wi-Fi face vizibilă locaţia acestuia, scrie Go4it.

Dacă un singur cod Cell ID nu poate dezvălui decât locaţia aproximativă a unui telefon mobil, codurile de identificare preluate de la mai multe relee de telefonie aflate în vecinătate pot fi folosite, prin procedeu de triangulare, pentru a fixa locaţia utilizatorului cu o precizie de sub 500 metri. În plus, fiecare telefon mobil are asociat un cod unic de identificare (codul IMEI) care nu poate fi schimbat prin înlocuirea cartelei SIM sau Factory Reset. Drept consecinţă, singura cale pentru a opri o eventuală monitorizare este scoaterea definitivă din uz a dispozitivului.