"Acest transplant va genera dezbateri în mass-media, însă ceea ce dorim este să dezvoltăm un model de operaţie pentru a contribui ca această tehnologie să avanseze", a spus marţi medicul la o conferinţă de presă la Harbin, oraşul din nord-estul Chinei unde pregăteşte această intervenţie revoluţionară.

Săptămâna trecută Canavero a dezvăluit că acest prim transplant se va realiza în China în faţa îndoielilor pe care revoluţionara operaţie la suscită în Europa şi SUA, deşi Ren a precizat că nu a fost stabilită o dată exactă pentru intervenţie.

Chirurgul chinez de la Universitatea Medicală din Harbin a confirmat că s-a practicat acest tip de operaţie, pe care el o numeşte "experiment" pe animale, precum câini, sau pe cadavre umane, o intervenţie care săptămâna trecută a durat 18 ore.

El a subliniat că înainte de operaţia definitivă vor fi publicate rezultatele investigaţiilor prealabile în revista Surgical Neurology International, pentru o dezbatere în comunitatea ştiinţifică, subliniind, în acest sens, că "ştiinţa nu se teme de polemică".

Controversatul medic italian Sergio Canavero vorbeşte despre acest transplant de peste doi ani. La începutul lui 2015, Valeri Spiridonov, un tânăr rus care suferă de atrofie musculară spinală, s-a oferit drept voluntar pentru această intervenţie.

Totuşi Canavero a declarat că va fi un pacient chinez cel care va fi beneficiarul primului transplant de cap, o intervenţie care ar putea fi realizată în primăvara anului 2018.

"Va fi prima operaţie de acest gen din istoria omenirii, avem tehnologia necesară realizării sale", a declarat Canavaro unui ziar austriac. Operaţia va avea loc în oraşul chinez Harbin, cu ajutorul unei echipe de specialişti chinezi, a subliniat el.

De fapt, medicul italian supranumit "Dr. Frankestien" asigură că a realizat deja primul transplant de cap la un cadavru, o intervenţie care a durat 18 ore, în loc de cele 36 planificate, fără să ofere însă detalii cu privire la acest caz.

Canavero a dezvăluit că transplantul ar putea costa 100 de milioane de dolari şi va implica o echipă de zeci de chirurgi şi alţi specialişti şi va dura aproximativ 24 de ore.

În această operaţie, beneficiarul şi donatorul vor sta în poziţie şezând pentru a facilita intervenţia, iar temperatura corpului celui care va primi transplantul va fi redusă la starea de hipotermie profundă pentru a-i proteja viaţa.