Realizată în timpul faraonului Khufu şi terminată în anul 2559 î.Hr., Marea Piramidă din Giza a fost una dintre cele mai înalte construcţii realizate de oameni pentru o perioadă îndelungată. Mail Online notează că structura cunoscută şi cu denumirea de Piramida lui Khufu este singura structură care a supravieţuit celor Şapte Minuni ale Lumii din perioada străveche. 

Modul în care a fost construită a reprezentat pentru o bună perioadă de timp un mister, nici în prezent nefiind determinat un proces clar prin care a fost realizată. În cadrul unui studiu recent, specialiştii au scanat structura piramidei pentru a afla mai multe detalii despre aceasta. Prin intermediul razelor cosmice, cunoscute şi cu denumirea de muoni, care sunt parţial absorbite de piatră şi au o traiectorie diferită atunci când se află în aer. Detectorii au fost amplasaţi în interiorul piramidei, inclusiv în Camera Reginei. Astfel specialiştii din ţări precum Franţa sau Japonia au putut observa spaţiul din interiorul piramidei, fără a perturba ceea ce se află în interior. 

Prezenţa spaţiului denumit ScanPyramids Big Void a fost confirmat prin intermediul utilizării a trei tipuri diferite de muoni pe parcursul a câteva luni. Rezultatele au fost reanalizate apoi de trei ori. 

Misiunea ScanPyramids a fost realizată de cercetătorii din cadrul Ministerului Antichităţilor din Egipt, ai Universităţii din Cairo şi a unor organizaţii non-profit. ''Marea Galerie este o structură internă spectaculoasă, un fel de catedrală internă (47 de metri lungime, 8 metri înălţime) în centrul piramidei,'' a declarat autorul lucrării Mehdi Tayoubi, preşedinte al Institutului HIP. ''Marele Vid are aceleaşi caracteristici precum Marea Galerie, deci ar putea fi o încăpere sau un tunel. Orice ipoteză poate fi posibilă,'' a adăugat el.